Den 16 mars var det dags för Laura Fitinghoffsällskapets 16: de årsmöte, denna gång på Österåsen. Vi började med lunch och sedan hölls mötet i samlingssalen. Elsa Hörling valdes till ordförande för mötet och Maria Wennberg till sekreterare. Mötet befanns vara utlyst enligt stadgarna. Hervor Sjödin omvaldes till ordförande på ett år och alla övriga styrelseledamöter, som stod i ordning att avgå, omvaldes likaledes. Räkenskaperna var i ordning och årsberättelsen var fylligare än under pandemiåren. Allt verkar gå åt rätt håll.

Därefter följde invigning av ett konstverk av konstnären Åke Melin, Noraström, kanske mest känd för Estoniaminnesmärket på Sollefteå kyrkogård och tennskulpturerna i Höga Kustenhotellets entré. Han hade en utställning på Österåsen våren 2023, anordnad av Österåsens Vänner, där en kombinerad träskulptur och målning föreställande Barnen ifrån Frostmofjället ingick. Hervor Sjödin köpte detta konstverk, och skänkte det till Laura Fitinghoffsällskapet, med placering på Österåsen.

Katarina Krutar hälsade välkommen och berättade lite om konsten på Österåsen, som denna dag alltså fick ett nytt konstverk att visa upp.

Sångerskan Ulrika Bodén, uppväxt i Helgum, men nu en internationell storhet, känd från otaliga konserter på bland annat Urkult, Skulefestivalen och Melodifestivalen inledde med en get-kulning för att locka in publiken i samlingssalen. Där fortsatte hon att intervenera i programmet med fler getsånger, Nicke Sjödins psalmtexter på dialekt och sina egna tonsättningar av Nicke Sjödins Kvinnfolksdikter, m.m.

Åke Melin berättade om inspirationen till sina konstverk och framför allt detta av Frostmobarnen.

Laura Fitinghoff (1848-1908), uppväxt i Sollefteå prästgård, såg de utsvultna stackare, som under nödåret 1868, måste lämna sina hem, för att hitta mat och värme för sin överlevnad i bättre lottade trakter. Hon såg den orättvisa behandlingen av föräldralösa barn, som auktionerades ut till den som tog dem för lägst ersättning. Hon fick svenska folket att se att dessa barn var kloka, fina, värdefulla människor. Boken som kom ut 1907, senaste upplagan 2021, och filmen, 1945, gjorde att hela svenska folket tog historien om barnen till sina hjärtan. Tyvärr är historien fortfarande aktuell, fast nu handlar det oftast om ensamkommande flyktingbarn, so trots ofattbara svårigheter klarat sig ända hit till oss, men här möts alltmer med kalla handen. Har vi inget lärt oss?

Österåsens Vänner bjöd sedan på fika med hembakat bröd.

Här kan du ladda ner en liten film från invigningen.


Hervor Sjödin
Hervor Sjödin
Ulrika Bodén
Ulrika Bodén
Träskulpturen "Barnen från Frostmofjället"
Träskulpturen "Barnen från Frostmofjället"
Konstnären Åke Melin
Konstnären Åke Melin

Årsmöte på Österåsen den 16 mars kl 12,45



Torsdagen den 12 okt kl. 13,00 så visas "Barnen från Frostmofjället" på Gårdnäs skola.


Laura middag

Den 2 dec bjuder Maria och Stefan Wennberg in till vår årliga höstmiddag på Sångagården. Se inbjudan via nedanstående länk.

Den 5 sept hade Hervor ett mycket uppskattat föredrag på Teatern i Härnösand som anordnads av Härnösands Pensionärsuniversitet.


Torsdagen den 17 augusti kl.18,00 träffas vi vid Laura Fitinghoffs grav invid sollefteå kyrka. Vi tar med en liten blomma och lägger vid stenen för att hedra Laura på 115-årsdagen av hennes död. Hervor Sjödin berättar sedan det senaste som hänt inom sällskapet och läser en text av Laura.

Det blev en fin kväll med flera av medlemmarna som anslöt. Cissi läste en berättelse som Hervor skrivit om Laura och så sjöng vi  den obligatoriska sången "Morgon mellan fjällen".


Lite bilder från den 5 juli när Hervor var i Prästgården på Länsmuseet i Härnösand och berättade om Laura.


Några bilder från när Hervor berättade om Laura på en uppskattad träff på biblioteket i Strömsund under deras kulturvecka den feb 2023.


DELS

Nu är det fyra veckor kvar till vårt seminarium om hur sällskapen kan bli mer synliga i sociala medier och hur olika utåtriktade verksamheter kan bidra till att vi når fler intresserade läsare och presumtiva medlemmar. Inbjudan har gått ut till alla sällskap runt om i landet och vi hoppas på en riktigt givande dag med utbyte av tips och goda erfarenheter med hjälp av alla ni som deltar med inledningar till de olika programpunkterna. Stort tack på förhand!

Inbjudan med program bifogas här, och ni ser att det är samma upplägg som ni fick som förslag i somras. Då frågorna hänger samman och löper in i varandra har vi valt att helt enkelt dela in dagen i två block, före och efter lunch, utan att bryta med exakta tidsangivelser - varje punkt får då ungefär en halvtimmes tid med korta inledningar om 5 - 10 minuter med konkreta exempel som underlag för frågor och samtal. Inspiration från kamrater i sällskapsvärlden är ledordet! (Dvs. inga föredrag ...)

Dator med projektor och skärm samt mikrofoner finns i salen. Och wifi förstås.

Birgitta Wistrand och jag själv kommer att fungera som talfördelare och hålla i klockan.

Varmt välkomna till en härligt späckad dag!

Kristina Lundgren/DELS

0761- 68 67 86

Finns det frågor så ring! Och vill ni förbereda med någon annan i programmet så finns mailadresserna till samtliga inledare här i huvudet till detta mail.


Här presenterar vi arrangemang som Laura Fitinghoffsällskapet genomför eller deltar i. 

Murberget i Härnösand annordnar Digital bokklubb: 

Laura Fitinghoff - Barnen från Frostmofjället 23 februari kl. 18.00-19.00 Den 23 februari kl 18.00 diskuterar vi boken Barnen från Frostmofjället (1907). Hervor Sjödin från Laura Fitinghoff-sällskapet leder samtalet som också blir den sista bokklubbsträffen. Samtalet sker digitalt på plattformen Zoom. 

Vill du vara med? Läs gärna boken inför träffen och anmäl dig via Zoom: https://us06web.zoom.us/.../tZAtdu6hrTgtGdUQnOM...

Välkommen!

Mer om Barnen från Frostmofjället: Ska Ante, Anna-Lisa, Maglena och de andra tillsammans med den kloka geten Gullspira överleva i den kalla vintern? Ska de klara sig undan vargar och björnar? Hur ska de hitta någonstans att bo och hur ska de slippa att hamna på fattighuset? Finns det vuxna människor som verkligen förstår vilka barn det är som vandrar i snön och kylan både natt och dag? Går det att överleva utan mor och far?

 TILL MEDLEMMARNA I LAURA FITINGHOFFSÄLLSKAPET

Kära alla medlemmar! Detta är er inbjudan till vårt årsmöte som i år hålls lördagen den 12 mars 2022 på Gudlav Bilderskolan med början kl. 14.00.

Vi träffas utanför skolan vid Atti Johanssons vackra pennor och får sedan en liten guidad vandring i de nyrenoverade lokalerna.

  • Vi genomför årsmötet med sedvanliga förhandlingar.
  • Vi avslutar med ett glas cider med smörgås.

De tolv årsmöten vi hittills hunnit avverka har varit synnerligen givande och trevliga.

Ta gärna med vänner och bekanta som vill ta en titt på vår fina gymnasieskola tillsammans med oss!

Vi bjuder förstås våra medlemmar. Övriga deltagare betalar 50:- eller ingår som medlemmar i sällskapet för 150:-. Vi hälsar med glädje nya medlemmar välkomna!

Anmälan om deltagande görs till mig på tel 070 5359538 eller via mail hervorsjodin@telia.com senast den 7 mars. Varmt välkomna!

SOLLEFTEÅ, i det återvändande ljusets tid 2022

Hervor Sjödin

Ordförande 

Middag för att fira utgivandet av "Barnen till Frostmofjället" som Laura skrev 1907. Går i år av stapeln den 27 nov på Sångagården. 

Se inbjudan som kommer på e-post.

Möte vid Lauras grav 17 augusti  2021

Som traditionen bjuder samlas vi vid Lauras gravsten intill Sollefteå kyrka på hennes dödsdag, den 17 augusti klockan 18. Vi lägger ner lite blommor från våra trädgårdar. Hervor Sjödin läser någon text av Laura och berättar lite om framtiden i sällskapet. Alla är hjärtligt välkomna!

Murberget den 22 juli 2021

 Den 22 juli då det är Laura Fitinghoff-sällskapets tur att presentera sig på Länsmuseet Murberget. Alla våra litterära sällskap i länet har fått varsin torsdag att visa upp sig. Mötet med publiken börjar kl. 15.00 och pågår så länge vi vill, dock längst till kl. 17.00 då museet stänger. Vi får hålla till i prästgårdens trädgård, eller, om det regnar, på stora scenen, under tak. Cissi och Hervor har tänkt att de gör presentationen som ett samtal, en frågestund, då Cissi intervjuar Hervor och ber henne berätta om olika saker i Lauras liv och produktion.

Tyvärr måste vi ställa in årets Laura middag på Sångagården med hänsyn till den Corona pandemi som råder, men vi hoppas naturligtvis att den är över tills nästa år.


Murberget den 23 juli 2020.

Äntligen har Hervor repat sig så pass så att hon  har beslutat att vara med den 23 juli då det är Laura Fitinghoff-sällskapets tur att presentera sig på Länsmuseet Murberget. Alla våra litterära sällskap i länet har fått varsin torsdag att visa upp sig. Mötet med publiken börjar kl. 15.00 och pågår så länge vi vill, dock längst till kl. 17.00 då museet stänger. Vi får hålla till i prästgårdens trädgård, eller, om det regnar, på stora scenen, under tak. Cissi och Hervor har tänkt att de gör presentationen som ett samtal, en frågestund, då Cissi intervjuar Hervor och ber henne berätta om olika saker i Lauras liv och produktion. Och att även publiken kan få ställa frågor. Före programmets början, kl 14.45 gör museet en direktsänd Webb-sändning på sin facebooksida, på ungefär en kvart, tillsammans med de medverkande. Det är tänkt att intresserade som inte kan komma till Murberget kan få en liten hint om vad vi har att säga. De där sändningarna ligger kvar på facebooksidan. Ni kan gå in och titta på tidigare sändningar om ni vill. Det är ju ett sätt att nå ut till många fler. Tyvärr har det varit lite publik i sommar, av förståelig anledning. Det vore dock väldigt roligt om det kunde vara några fler som ville komma och lyssna på vår presentation på torsdag den 23 juli.

Årsmötet för 2019 äger rum den 14 mars 2020 kl. 11.30 på Tornrummet i biblioteks/musiehuset.  

Anneli Nowen kommer och berättar om planer och framtid för huset. Vi bjuder sedvanligt på smörgåstårta och cider varför vi vill att ni anmäler er senast den 9 mars till Hervor Sjödin hervorsjodin@telia.com eller via sms på 070-535 9538. Den som har lust kan efter mötets slut följa med och se Pinoccio på Hullstagård kl.14.00. Årets familjeföreställning på Teater Västernorrland är en storslagen musikal efter den klassiska sagan om Pinocchio, med nyskriven musik av medlemmar ur glamrockbandet The Ark. Biljetter till det engagemanget finns att köpa på Hullsta Gård för pensionärer 200 kr och övriga 240 kr.

Årets Laura middag går av stapeln den 23 nov kl.18,00.   Se inbjudan som kommer via e-post.

Från Lort-Sverige till Frostmofjället - ny litteraturfestival samlar Västernorrlands stora författare under 150 år: "Helt unikt"

Idén till festivalen kläcktes för ett år sedan - och den bottnar i en allvarlig fråga.

- I vår tid minskar läsandet drastiskt i alla åldersgrupper, men särskilt bland barn och unga, konstaterar Dan Gerell.

Moa Romanova, som slog igenom med debuten "Alltid fucka upp", deltar i litteraturfestivalen.

- Att läsa och skriva är något grundläggande och oerhört viktigt för ett samhälle som vill ha en själ och inte bara bestå av passiva konsumenter. Vi vill inspirera och uppmuntra till att utforska läsande, skrivande och den litterära skatt vi har här i Västernorrland.

Festivalen handlar inte bara om historiska författarskap utan ger plats även åt några av de nutida. Moa Romanova från Bollstabruk finns på plats för att berätta om sitt skrivande; för ganska precis ett år sedan slog hennes debutbok, serieromanen "Alltid fucka upp", igenom på bred front.

Artisten Frida Selander kommer till festivalen. Pressbild.

På gästlistan står också namn som artisten Frida Selander, som skriver sin egen musik och har tio album i ryggsäcken, samt Augustprisvinnaren från Örnsköldsvik med mer än 50 böcker bakom sig - Bo R Holmberg.

På plats finns också poeten och skrivpedagogen Mina Widding, som ska hålla en gratis workshop i skrivande.

Hervor Sjödin, Birgitta Lind, Dan Gerell, Svante Junker, Tore Fors, Staffan Nyström, Torild Blomqvist och Mina Widding presenterar den nya litteraturfestivalen. Bild: Katarina Östholm

Men festivalens tyngdpunkt är ändå de litterära sällskapen och deras författare. Samtliga tio sällskap presenterar "sina" författare och sin verksamhet - Pelle Molin, Laura Fitinghoff, Emil Hagström, Alfhild Agrell, Birger Norman, Karl Östman, Lars Ahlin, Olof Högberg, Ludvig Nordström och Janne Vängman-sällskapet.

Tio författare, tio litterära sällskap.

- Det finns cirka 140 litterära sällskap i Sverige, och tre av dessa finns i lilla Sollefteå vilket är anmärkningsvärt, säger Hervor Sjödin från Laura Fitinghoff-sällskapet.

- Att alla tio sällskap som finns i länet är representerade vid den här festivalen är något unikt och väldigt roligt för hela vårt län.

Men som många andra föreningar har de litterära sällskapen svårt med återväxten.

Bo R Holmberg medverkar vid litteraturfestivalen. Bild: Katarina Östholm

- Vi blir färre och äldre; som sällskap har vi behov av att förnya oss på något sätt, säger Dan Gerell.

- Våra författare sammanfattar hela Västernorrlands historia under 150 år. Trots små resurser finns vi här för att berätta om det; vi har en vision om att det skulle kunna byggas ett museum där man kan möta de här författarskapen.

Isak Eriksson, ung riksspelman från Innerfälle, dyker upp på ett hörn.Bild: Katarina Östholm

Hervor Sjödin pekar också på att många av de gamla författarskapen har en förvånansvärt stor aktualitet även i dagens samhälle. Teman som kvinnors frigörelse och social utsatthet är bara två exempel.

- Barnen från Frostmofjället finns i dag ute i Europa, föräldralösa och på flykt. God litteratur blir aldrig föråldrad!

Klicka här för att se hela programmet.

Levande och döda författare möts på Västernorrlands nya litteraturfestival.Bild: Katarina Östholm


Nu har vi möjlighet att erbjuda er som är medlemmar att följa med på en litterär båttur med MS/Ådalen III lördagen den 29 juni.

Litterära vingslag utmed Ångermanälven
Medverkande
Tore Fors, Ulf Melander, Hervor Sjödin, Cissi Jakobsson m fl
Lördag den 29 juni

Vi reser med Ådalen III
avg. fr Kramfors 10.00 åter Kramfors 14.00
Biljettpris 550 :-
I biljetten ingår båtresa, skärgårdsbuffé.
Författarsällskapen skildrar i text och ton
Pelle Molin - Författare, målare, poet och historik. Mest kända verk är Pelle Molins Ådalens Poesi.
Laura Fitinghoff - Författarinna, skrev barnklassikern Barnen från Frostmofjället.
Emil Hagström - Klarapoeten från Sollefteå.
Nicke Sjödin skulle fyllt 85 år i sommar. Det vill vi fira med Nicke i våra Hjärtan!
Biljetter säljs av Dahlbergs Bokhandel 0620-10027 och på Kramfors Bokhandel
0612-140 40 info@kramforsbokhandel.se

Du som är medlem erhåller ett ex av Berättelser från Ådalen som medlemsgåva.

Se affisch nedan.



Laura Fitinghoffsällskapets vårutflykt 2019 (Inställt pga för få anmälda)

Vår sedvanliga vårutflykt går i år till Nässjö kvarn utanför
Ramsele, Kristi Himmelfärds Dag, torsdag den 30 maj. Vi träffas för samåkning
på kommunparkeringen kl. 10.00. Första stopp blir vid Ramsele Hembygdsgård, där
vi får kaffe och smörgås för 50:-.
Anmälan till Hervor Sjödin, senast måndag den 27 maj, tel. 0705359538
eller hervorsjodin@telia.com Alla är välkomna, även icke-medlemmar.


 Årsmötet för 2018 kommer att äga rum lördagen den 9 mars 2019 på Tingshuset med början kl. 13.00.


  • Vi får en liten presentation av det
    fantastiska huset, historia och nutida verksamhet.

  • Vi genomför årsmötet med sedvanliga
    förhandlingar.

  • Vi avslutar med en kopp kaffe/the med
    smörgåstårta.

De tio årsmöten vi hittills hunnit avverka har varit synnerligen givande och trevliga.

Ta gärna med vänner och bekanta som
vill uppleva atmosfären i Tingshuset med oss!

Vi bjuder förstås våra medlemmar.
Övriga deltagare betalar 50:- eller
ingår som medlemmar i sällskapet för 150:-. Vi hälsar med glädje nya medlemmar
välkomna!

Anmälan om deltagande görs till mig
på tel 070 5359538 eller via mail
hervorsjodin@telia.com senast den 1 mars. Varmt välkomna!


Littfest

Den 14-16 mars kommer Laura Fitinghoffsällskapet att vara representerad på årets Littfest i Umeå. Vi kommer att dela ett bord med Emil Hagström Sällskapet.

Du som har lust att besöka Littfest och gärna vårt utställarbord kan se fram emot några trevliga och intressanta dagar.

Festivalen äger huvudsakligen rum i Umeå Folkets hus i centrala Umeå, och bara fem minuters promenad från tågstationen och mittemot både flygbussar och Comfort Hotell Winn.

I Umeå Folkets Hus finns scenerna Idun, Äpplet, Studion och Tonsalen. Adressen är Skolgatan 59.

Fredagskvällens program är gratis och presenteras i samarbete med Bildmuseet, och äger rum mitt bland utställningarna på Östra strandgatan 30 B.

Umeå Folkets Hus, där merparten av Littfest äger rum, nyttjas uteslutande lokaler med god tillgänglighet, såväl dag- som kvällstid. Inte alla, men en del lokaler har även hörslingor. Ledsagare går in gratis på festivalen. Meddela oss om detta: info@littfest.se.

Mat och fika kommer att finnas tillgängligt att köpa på flera platser under festivalen. I Umeå Folkets Hus finns flera stationer för mat och fika, och även serveringsytor för vin och öl. På Bildmuseet är det restaurang Hansson & Hammar som tillhandahåller mat, dryck och fika.

Biljetter och program finns att hämta på https://www.littfest.se

Torsdag, Umeå Folkets Hus (11.30 - 17.00) fri entré, ingen biljett krävs
  • Fredagsprogrammet, Umeå Folkets Hus (10.30-17.00) 150 kr ordinarie,100 kr pensionär/student

  • Kvällsprogrammet Fredag, Bildmuseet (18.00-00.00) fri entré, ingen biljett krävs

  • Lördagsprogrammet, Umeå Folkets Hus (10.30-17.00) 150 kr ordinarie, 100 kr pensionär/student

  • Skrivartävling

    Laura Fitinghoff sällskapet inbjuder elever i gymnasiet, högstadiet
    åk 8-9 samt personer med annat modersmål till en skrivartävling med anknytning
    till Barnen ifrån Frostmofjället. Vi har förlängt tiden för inlämning till den 1 mars 2019.

    Skriv ett brev med anknytning till Barnen ifrån Frostmofjället.

    Brevets avsändare kan vara något av barnen, eller geten Gullspira, men det kan också vara en nutida person, som upplevt
    samma hemlöshet som barnen.

    Ange
    vilken grupp du tillhör:

    1. Gymnasiet.

    2. Högstadiet åk 8-9.

    3. Personer med annat modersmål

    Tre priser i varje grupp:

    1.a
    pris 1 000 kronor 2:a pris 500 kronor 3:e pris 300 kronor

    Välkommen
    att skicka in ditt brev, högst 2 A4, senast den 1 mars 2019 till hervorsjodin@telia.com

    Mera info under Artiklar och brev


    Samling vid Lauras grav

    Som vanligt så träffas vi på Sollefteå kyrkogård vid Lauras grav den 17 augusti kl.18.00. Vi lägger ner några enkla blommor som vi plockat från våra trädgårdar, läser ett brev, en dagboksanteckning eller ett stycke ur hennes böcker. Vi ser oss omkring på de minnen som finns kvar och som hon också sett:  kyrkogårdsmuren, klockstapeln, soluret mm.

    Varmt välkomna till denna träff.

    Nipyran

    Under årets Nipyra kunde man se dessa trevliga personer utklädda till bl.a Laura (Cissi)och Malvina poserande vid Gullspira samt Brukspatronen på Bruket i Sollefteå med hustru och dotter.

    Laura Fitinghoff sällskapet genomför sitt årsmöte i år den 15 april kl. 14,00 i Orrenhuset

    Alla medlemmar och andra intresserade hälsas varmt välkomna.

    Ingen förhandsanmälan.



    Vägen till Frostmofjället - Novellcafé

    Om Laura Fitinghoffs liv från uppväxten Sollefteå fram till boken Barnen ifrån Frostmofjället
    Hervor Sjödin berättar.
    Församlingsgården Härnösand, Franzengatan 18.
    Torsdagen den 22 mars kl.18. 

     Fri entré − Kaffe och kaka 10 kr.
    Välkommen!
    Arr: Ludvig Nordström-sällskapet

    Teater Barnen från Frostmofjället

    Tisdag den 30 jan kl 11.30 samt lördagen den 3 feb kl 15:00 visas Barnen från Frostmofjället på Hullsta Gård.

    Arr: Teater Västernorrland, Sollefteå Riksteaterförening
    Mer info: https://teatervasternorrland.se/evenemang/barnen-fran-frostmofjallet/
    Biljettpriser: Ordinarie vuxen: 230:- Scenpass/Pensionär: 200:- Barn upp till 18 + studerande: 100:- Familjepaket 2 vuxna, 2 barn: 520:- Gruppris minst 10 pers: 190:-/pers