Intressant artikel från Parnass nr 4 2023 om de litterära sällskapen i Västernorrlands län.


Laura middag den 2 dec på Sångagården

Vår traditionella höstmiddag på Sångagården blev en succé i år, sexton gäster, god mat och underbar stämning. Barbro Fröst och Paul Gradin spelade fiol och underhöll, Cecilia Jakobsson sjöng och Hervor berättade om vad som hänt på sistone i sällskapet.

Möte vid Lauras sten

Den 17 augusti så möttes vi sedvanligt vid Sollefteå kyrka och lade ned lite blommor vid Lauras grav på hennes dödsdag. Hervor läste lite ur sin egen bok om Laura och så sjöng vi Morgon mellan fjället, som är ledmotiv i Barnen från Frostmofjället.


Reportage i Parnass nr 4 nov 2021


Trivsam kväll hos Maria Wennberg på Sångagården den 27 nov 2021 när vi firade Laura Fitinghoffs utgivande 1907 av sin stora succé "Barnen från Frotmofjället" .

Bilder från det fina "titt fönstret" som Cissi Torell ställt samman tillsammans med lilla Vera 8 år som tovat "Barnen från Frostmofjället". Finns att beskåda på Sollefteå museum.

Murberget 2021

Här nedan finns en länk för den som missade Hervors föredrag om Laura den 22 juli på Murberget.

https://www.youtube.com/watch?v=0uUi-LdwqjM

LAURA FITINGHOFFSÄLLSKAPETS ÅRSMÖTE 2021

Äntligen kunde det hållas, det i månader uppskjutna årsmötet. Den 30 juni samlades vi, en något decimerad, men desto gladare samling entusiaster, på dansbanan på Sollefteå Hembygdsförenings fina anläggning Ådalsbyn.

Mariann Rullander inledde med en kort, men faktafylld och högintressant information om platsen och dess historia. Tänk vilken skatt vi har i denna samling byggnader med historiskt innehåll på denna underbara plats, i vikingagravarnas grannskap! Tanken svindlar inför hur länge denna plats varit en viktig samlingspunkt.

Elsa Hörling valdes till ordförande för årsmötet, ett uppdrag som hon fyllde med sedvanlig ackuratess. Allt var väl förberett och därmed snabbt avklarat.

Slutligen kom vi till kaffet som serverades med fiffigt plastade coronasäkrade smörgåsar och avnjöts under livligt samtal. Så härligt att äntligen få träffas igen! Vi återkommer om alla idéer som utvecklades om sällskapets framtida verksamhet.


Gullspira

Nu har Gullspira fått en uppfräschning, i juni kom Amalia Årfelt konstnären som tillverkat Gullspira till Sollefteå där hon rengjorde och putsade upp hornen. Verkligen fantastiskt gjort, stort tack till Amalia!

Här nedan finns en intressant artikel om Hervors högläsningar via ABF:s facebooksida införd i tidningen Parnass nr 3 2020.

DELS de litterära sällskapen i Sverige har givit ut en bok "Sverige läser" där de litterära sällskapen i Sverige har fått ange några av sina författares mest intressanta böcker, vilket blivit hela 1066 förslag inom olika grenar, tex barn,bruksprosa, dramatik,epik, humor, lyrik mm. Tanken är att öka intresset för läsning, av fler, författare, i olika genrer och för mer återutgivning av svensk litteratursom förtjänar att hållas levande och uppmärksammas för nya generationer av läsare.

Vårt sällskap har nu erhållit fem exemplar av boken så är du intresserad av att låna ett ex så hör av dig till oss, vår mejladress finns under medlemsinformation.

Läs gärna Medlemsbrevet nr 4/2019 från styrelsen för DELS 


Här kommer två länkar där ni kan läsa en artikel i "Julhälsningen" från Ullångers församling där de varit på en församlingsresa till Sollefteå och Österåsen och där Hervor Sjödin guidat och berättat om Laura Fitinghoff. Samt en länk när Hervor blev utsedd till Hedersräfsa på Mannaminne (kopiera in nedanstående länkar  i webbläsaren så kommer artiklarna fram)

https://webnews.textalk.com/ullangersbladet/tack-vare-en-duktig-guide-fick-vi-en-la-rorik-och-trevlig-resa

https://webnews.textalk.com/ullangersbladet/vad-hander-i-grannbygden/ka-nd-barnbok-men-oka-nd-fa-rfattare-hervor-sja-din-bera-ttade-pa-mannaminnea
Lite bilder från Laura Fitinghoffsällskapets medverkan vid Littfest i Umeå 14-16 mars 2019


Hervor med sin nyutgivning av boken Vägen till Frostmofjället.

Infört i Parnass nr 2 2017 inför invigningen av statyn Gullspira.

Laura Fitinghoffs bok "Barnen i från Frostmofjället" är en gruvlig historia. Den har lästs av generationers barn och handlar om en syskonskara på sju föräldralösa små. De lever under det värsta nödåret i Norrland, 1867. Deras enda glädje och trygghet är geten Gullspira som hjälper dem att överleva mot alla odds.

15.01.2018